Apple predstavil prevratné novinky a nastolil nové trendy

10.09.2015 Celý región

Bratislava 10. septembra (TASR) - Najskôr viceprezident Jeff Williams vyhodnotil úspech hodiniek Apple Watch, pre ktoré už existuje vyše 10-tisíc aplikácií. Okrem nových ako Facebook Messanger, použitie Apple Watch ako náramkový hľadáčik, spúšť pre kamery GoPro, hodinky získajú ďalšie využitie v zdravotníctve. AirStrip zabezpečí komunikáciu medzi pacientom a lekárom.

Nový iPad s názvom iPad Pro je naozaj najväčší. Má 12,9-palcovú obrazovku a displej má 5 celých 6 desatín milióna pixelov. Podľa Applu bude o 80% rýchlejší ako prenosné počítače a baterka vydrží až 10 hodín. Má aj vlastnú látkovú klávesnicu vo forme krytu, ktorá sa pripája na telo tabletu pomocou magnetov.

Prevratnou novinkou je, že na obrovskom tablete budú môcť užívatelia kresliť, písať a tvoriť pomocou Apple Pencil. Čiže pomôcku, z ktorej sa Steve Jobs pred pár rokmi smial. Pencil má veľmi citlivú špičku, ktorá presne deteguje tlak, sklon aj rýchlosť písania.

Ďalším šokom pre auditórium v San Franciscu bolo spolupráca s Microsoftom. Zástupca Microsoftu predviedol na pódiu ako iPad Pro bude podporovať multitasking - Word a Excel budú môcť bežať paralelne.
 
Megatablet od Applu budú využívať okrem umelcov, architektov, manažérov aj lekári.

Nová Apple TV dostane hlasové ovládanie Siri a bude plná obsahu a aplikácií. Zatiaľ je určená len pre americký trh, ale presadí sa aj v Európe. Malý mediálny prehrávač spolu s úsporným diaľkovým ovládačom zjednodušuje napríklad nový rozmer hrania a nakupovania cez televíziu.

Apple predstavil nový model 6s a 6s Plus. Tak ako sa predpokladalo- vrátane ružovo-zlatej verzie, pevnejšieho hliníkového tela, ale namiesto známej Force Touch technológie prichádza Apple s názvom 3D Touch, čiže s rozlišovaním tlaku, akým vlastník telefónu ťuká na displej. Napríklad keď stlačíte obrazovku zľahka ukáže sa menu. Keď stlačíte silnejšie dostanete sa do podmenu. 3D Touch dáva nový rozmer ovládaniu. Alebo keď kliknete intenzívnejšie na link, ktorý vám známy poslal v e-maili ukáže sa vám náhľad webovej stránky. Operačný systém využíva nové gesto s názvom Peek and Pop- nahliadni a vyber. Alebo zjednodušene silnejšie zatlačenie na displej funguje ako pravé kliknutie myšou.

iPhone 6S zvládne nakrúcať 4K videá a fotoaparát má o polovicu viac megapixelov ako predchodca. Nová generácia senzora na odtlačky prstov je dvakrát rýchlejšia.

Zaujímavosťou ani nie tak pre odborníkov, ale pre bežných používateľov sú živé fotografie. Zábery, ktoré majú na začiatku aj na konci 1,5-sekundové video.

Nový iPhone nepredstavil síce nič nové, o čom by sa záujemci nedozvedeli z uniknutých informácií na internete, ale priniesol novinky, ktoré nastolia trend v mobiloch v nasledujúcich mesiacoch.
 
 
 

Vyberte región